Vznik pizze Havaj

Vznik pizze Havaj
18. januára 2018 Mgr. Ondrej Miškovič

Nezvyčajná kombinácia vznikla zo srandy. Ľuďom však zachutila.

Niektorým chutí len v detstve, iným láska k pizzi Havaj pretrvá až do dospelosti. Toto jedlo rozdeľuje stravníkov na dva tábory. Buď ju milujete, alebo neznášate. Viete však, ako vznikla? Asi tušíte, že v Taliansku to nebolo.

Môže za to záchvat fantázie. Grék Sam Panopoulos a jeho brat hodili pred pol storočím na pizzu konzervu ananásu v reštaurácii v kanadskom Ontariu. Vtedy netušili, že vynašli jednu z najpopulárnejších a zároveň aj najnenávidenejších druhov pizz.
„Skúsili sme to zo srandy, ako to bude chutiť,“ povedal Panopoulos (83) pre BBC. Bratia chceli vyskúšať slano-sladkú chuť, ktorú dovtedy poznali len z ázijského bistra. Svojím experimentom si neboli istí, nakoniec im ale nezvyčajná kombinácia zachutila rovnako ako ich kanadským stravníkom. O pár mesiacov išla na dračku.

Názov Havaj vznikol z konzervy, ktorá sa volala Hawaiian. Panopoulos prišiel z Grécka do Kanady v roku 1945 a podľa neho bol prvý, kto pridal ovocie na pizzu. Bratia vlastnili v meste obľúbená reštauráciu, ktorú v roku 1980 predali. Panopoulos momentálne žije v Londýne a najradšej má mrazenú pizzu zo supermarketu.

Aký máte vy vzťah k pizzi havaj? Hlasujte v ankete. Taký islandský prezident je zásadne proti. Podľa neho je zločin dať ananás na pizzu a najradšej by to zakázal.

Objednajte telefonicky