Obnovenie tradície pálenia alkoholu v Spišskej Belej I Pálenica Spišská Belá

Obnovenie tradície pálenia alkoholu v Spišskej Belej I Pálenica Spišská Belá
1. júla 2018 Mgr. Ondrej Miškovič

Prvý z cyklu rozhovorov pre AlkoholExpres.sk sme sa rozhodli spraviť s novootvorenou pálenicou v Spišskej Belej. Veríme, že sa Vám táto naša aktivita zapáči a ak to osloví, budeme v nej pokračovať.

Nedávno obletela Spišskou Belou správa, že sa znovu otvorila Pálenica v našom meste, viete mi prosím povedať niečo z jej histórie a niečo zo súčasnosti.
Nová pálenica ešte nemá svoju históriu, momentálne netrpezlivo čaká na svoje spustenie, čo brzdia už len administratívne záležitosti. O zaujímavej histórii páleničiarstva v Spišskej Belej sme sa dozvedeli až počas výstavby tej našej, a tak sme vlastne len náhodou nadviazali na túto belanskú tradíciu. Dúfam, že jej neurobíme hanbu, ale naopak, že ju potvrdíme.

Hovorí sa, že lekvár, je šialený nápad, nevypáliť všetko ovocie. Aký druh ovocia sa v Spišskej Belej najviac páli?
S tým lekvárom si dovolím nesúhlasiť, hoci my by sme to mali mať ako motto…ale čo deti?! Čo sa v Spišskej Belej najviac páli, to ešte nevieme, nakoľko začíname, ale predpoklad je, že klasika slivka a asi s jablkom majú svoje prvé miesta. Tento rok je bohatý na úrodu čerešní, ale žiaľ asi málo sladkých pre neslnečné počasie, čo sa asi odrazí aj na tzv. výdatnosti.

Prečo skúsiť vypáliť ovocie? V čom je to iné?
No v prvom rade má zákazník možnosť vytvoriť si „svoju“ pálenku, čo veľa znamená, V druhom rade má možnosť spotrebovať ovocie, ktoré mimo kompótov a lekvárov nestíha spotrebovať. A v neposlednom rade, každý ak si zrobí kvalitný kvas vypáli sa mu kvalitný ovocný destilát, ktorý sa stáva v primeraných dávkach liekom a nie bolehlavom. Pretože ak si nekúpite kvalitný destilát, ktorý je samozrejme drahý, tak lacnejším variantom je liehovina s arómou.

Teraz trošku osobnejšia otázka, nemusíte na ňu odpovedať, ale bolo by dobré, aký je Váš vzťah k alkoholu? Je alkohol problém dnešnej doby alebo je skôr problémom slabá vôľa?
No, ak sa pýtate na problém smerujúci ku alkoholizmu, tak považujem to za problém nielen tejto, ale každej doby, od kedy ľudia vôbec prišli na to, že kvasiace ovocie opíja. Dokonca aj niektoré zvieratá si vedia celkom užívať. Alkohol ako problémová vec je okolo nás a všetci sa stým viac alebo menej stretávame. Niekto, žiaľ, až príliš blízko. A aj to bola myšlienka, s ktorou sme sa aj my pasovali pred tým, ako sme dali našej myšlienke “ zelenú“, aby sme nepodporovali problematiku alkoholizmu. Uvedomili sme si však, že nikto z nás nevidel alkoholika s kvalitným ovocným destilátom, pretože ten je vzácny a stojí rovnako viac peňazí, ale i námahy – pre tých, čo si robia kvas sami.

Viete mi v skratke vysvetliť princíp vypaľovania ovocia?
V skratke ide o to, že cukor, ktorý ovocie obsahuje majú radi mikróby a spomedzi všetkých mikróbov kvasinky sú tie, ktoré svojim „stravovaním“ vedia vytvoriť alkohol. ( preto je dobré si tieto kvasinky v kvase „postrážiť“). Tento alkohol chceme z celej našej zmesi vytiahnuť, čo sa dá zachytením alkoholových pár. My to vieme v našom destilačnom kotly. Jednoduché.

Máte nejakú úsmevnú spomienku z Vašej práce? Prípadne odozvu po vypálení?
Keďže sme ešte nepálili, tak spomienky sú len stavbárske…

Ak chceme vypáliť počas leta ovocie, kde Vás nájdeme? Aký je postup predtým ako k Vám donesieme ovocie?
Prevádzka pálenice sa nachádza na zimnej ulici č. 75, pre lepšiu orientáciu je to oproti Baliarňam obchodu Poprad, pri bytovke tzv. laktárni. Čo sa týka postupu, líši sa podľa toho, či zákazník má kvas, alebo nie. Ak má svoj kvas, treba sa, najlepšie hneď po jeho založení, ozvať a objednať na vypálenie. Ak zákazník nemá svoj kvas, ide ho zakladať a potrebuje poradiť, treba sa ozvať, pomôžeme poradíme. Ak by mal niekto záujem aj o kvas, alebo uloženie kvasu v našej „kvasovni“, treba sa ozvať a dohodnúť.
A kam sa ozvať? Máme e-mailovú schránku palenicaspisskabela@gmail.com a web www.palenicaspisskabela.sk , kde sú kontaktné telefónne čísla : 0919210930 alebo 0905948359. Svoje dotazy každý môže písať aj na web, hoci je naša stránka ešte dosť nedokonalá a stále sa na nej pomaličky pracuje.

Za rozhovor ďakuje Ondrej Miškovič a tím AlkoholExpres.sk

Objednajte telefonicky